perjantai 26. helmikuuta 2010

Esimerkki yliprosessoinnista

Olen pitkään yrittänyt keksiä päivittäistä esimerkkiä yliprosessoinnista tuhlauksen muotona. Ainakin omalla kohdalla yliprosessointi on ollut kaikista vaikeimmin selitettävä tuhlauksen muoto.

Tänään aamulla se sitten valkeni kun silitin paitaa. Olen jostain syystä aina aiemmin silittänyt paidan hihat molemmilta puolilta vaikka lopputulokseen sillä ei ole mitään merkitystä.

Nyt silitin hihat vain toiselta puolelta ja säästin aikaa, sähköä ja marginaalisesti myös paidan kangasta. Silityksen arvon kuitenkaan vähenemättä.

Tuleeko muilla mieleen päivittäisen elämän esimerkkejä eri tuhlauksen muodoista?

2 kommenttia:

 1. Havahduin aikoinaan niinkin älyttömään tuhlaukseen kuin tavaran poisottamiseen komerosta tai varastossa, että saa otettua toisen, usein vielä piilossa (etsintä) takana olevan tavaran. Järjestämällä uusiksi tästä pääsi eroon täysin.

  Itselläni on usein ollut mielessä hyvä "kotilean" -harjoitus: tiskikoneen täyttö- ja tyhjennyprosessin kehittäminen. Joudun itse tekemään sitä päivittäin, joskus useammankin kerran ja arvontuottoketjun sujuvuus ei todellakaan ole hyvä. Ideoita? ;)

  VastaaPoista
 2. Varsinkin kellarikomeron kanssa tuo tavaran poisottaminen, että saa jonkun toisen tavaran tulee eteen joka ikinen kerta. Siinä tosin tilankäytölliset asiat ajaa ottoprosessin ohi. Tilanne olisi tietysti toinen jos siellä tulisi käytyä useammin.

  Tiskikoneen täyttämisestä oli muuten juttua lean blogissakin jokin aika sitten.

  Isoimmat haasteet meidän taloudessa tiskikoneen täytön suhteen tulee keittiön layoutista. Täyttö toimii hyvin sitä mukaa kun tiskiä tulee ja purku ohjelman päätyttyä. Kävelyä vain tulee aika paljon kun pääasiallinen astiakaappi on keittiön kauimmaisessa nurkassa :)

  VastaaPoista