maanantai 3. maaliskuuta 2008

Tuhlauksen muodot

Tuhlausta tai hukkaa (waste), mitä suomenkielistä termiä haluaakin käyttää löytyy seitsemää päätyyppiä. Jotkut mainostavat myös useampaa, mutta ne ovat pohjimmiltaan jonkun seitsemän päätyypin muotoja. Tuhlaus on yksi leanin ydinasioista tai lähinnä sen poistaminen.

Kuljetus (Transportation): Kaikki se kuljettaminen joka ei vie tuotetta lähemmäs asiakasta tai tee tuotetta valmiimmaksi.

Varastointi (Inventory): Varastointi on yksi pahimmista tuhlauksen muodoista koska se piilottaa ongelmia. Tästä huolimatta varastojen poistamiseen ei voi lähteä kahta kättä heitellen, joissain tilanteissa varastointi on seurausta jostain toisesta ongelmasta ja varastojen poistaminen ilman tarkempaa tutkimista saatta aiheuttaa pahempia ongelmia. Varastointi tulee kuitenkin aina kyseenalaistaa.

Liike (Motion): Ihmisten liikkuminen joka ei tee tuotetta valmiimmaksi. Ylimääräiset kädenliikkeet, askeleet, robotin liikkeet yms.

Odottaminen (Waiting): Koskee sekä ihmisiä, että tuotteita. Kaikenlainen odottaminen sitoo pääomaa ja hukkaa resursseja eikä ole sellaista tilannetta jolloin se tuottaisi lisäarvoa.

Ylituotanto (Overproduction): Varastoinnin kaveri ja luoja. Tehdään enemmän kuin on tarpeen 'varmuuden vuoksi'.

Yliprosessointi (Overprocessing): Terminä ehkä hieman huonoa suomea, mutta silti kuvaavin minkä olen löytänyt. Työ joka tehdään 'liian hyvin', eli tarkemmin / paremmin / vahvemmin / jne kuin mistä asiakas maksaa.

Virheet (Defects): Laatuvirheet aiheuttavat ongelmia niin tuotannossa kuin yrityksen ulkopuolellakin. Virheellisesti puhutaan laatukustannuksista vaikka todellisuudessa pitäisi puhua laaduttomuuskustannuksista, laadun tekeminen ei maksa mitään, virheiden korjaaminen on se joka maksaa rahaa. Ja ei, laatua ei tehdä tarkistamalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti