perjantai 14. maaliskuuta 2008

Ohje arvoketjukarttojen tekemiseen

Ron Pereira Lean Six Sigma Academyssä on koostanut hyvän ohjeen arvoketjukarttojen (Value Stream Map, VSM) tekemiseen. Mietin, että olisiko hyödyksi jos pyytäisi lupaa ja kääntäisi jutut suomeksi?

Osa 1.
Osa 2.
Osa 3.
Osa 4.
Osa 5.

8 kommenttia:

 1. Yksinkertaisia ohjeita ja pelkkää faktaa, siis leania. Kyllä nää vois Agricolalle lähettää ja tarvittaessa saameksikin tulisi kääntää...

  VastaaPoista
 2. Eli mielestäsi ei ole tarvetta asian yksinkertaisuuden vuoksi? Vai kritisoit kirjoituksiani kielioppivirheiden vuoksi?

  VastaaPoista
 3. Edellistä kommenttiani tarkentaen...tarkoitin, että todella hyvä olisi kääntää ohjeet... kieltämättä tuli sanottu hieman liian nokkelasti asia. Sen tosiaan voi varmaan tulkita kielteiseksi kommentiksi. Tarkoitus oli kuitenkin hyvä.

  VastaaPoista
 4. Tämä selvä. Ja kuten olet varmasti huomannutkin niin kaksi ekaa osaa on jo käännettykin. Pyrin kääntämään tekstejä noin artikkeli / viikko tahtiin.

  VastaaPoista
 5. Olen samaa mieltä, näiden ohjeiden kääntämisestä on varmasti apua vielä monille. Loistavaa työtä.

  Eräs hyvä peruskirja tällä alueella on Amerikkalainen kirja nimeltä "Value Stream Mapping". Siinä on liitteenä sopivia Excel-taulukkopohjia yms, jotka auttavat paperikaavioiden siirtoa nykyiseen tapaan sähköiseen muotoon.

  Toisaalta, paperille käsin koottu kartoitus on kyllä kaikista nopein skannata, jos tarvitaan sähköistä materiaalia ;).

  VastaaPoista
 6. Jep, asiasta on kyllä kirjoitettu aika lailla. LEI:n Learn to See on myös oiva peruskirja.

  VastaaPoista
 7. Pitääpä lukea tuo mainitsemasi opus. Samoin kiinnostava kirja oli Womack and Jonesin Lean thinking.

  Kannattaisikohan lisätä tälle sivulle esittelyt aihetta käsittelevistä kirjoista lyhyine kuvauksineen?

  VastaaPoista
 8. Lean Thinking on ihan hyvä perusopus, mutta kovin käytännönläheinen se ei ole. Jotenkin mulla on sellainen kuva, että sekin olisi käännetty suomeksi. Mutta voin muistaa väärinkin

  Kirjojen listaamista olen miettinytkin. Omakin kokoelma käsittää jo alun toistakymmentä alan kirjaa. Harmi vain kun aikaa lukemiseen ei ole ihan niin paljon kuin haluaisi.

  VastaaPoista