sunnuntai 11. heinäkuuta 2010

Lean taskukirja

Kirjoittelin aiemmin parista suomalaisesta lean-aiheisesta vihkosesta. Näistä tuo Lean taskukirja on ihan hyvä yleisen tason kuvaus lean periaatteista ja muutamasta työkalusta (heijunka, 5s, yms.). Kirjanen on toteutettu osana FinnLean-tutkimushanketta joka on osa laajempaa TEKESin tuotantokonseptit-hanketta.

Vähän pintapuoliseksi sisältö jää, mutta niin sopii odottaakkin, kun näin tiiviistä paketista on kyse. Itse jäin erityisesti kaipaamaan parempaa kuvausta siitä miksi eri työkaluja käytetään ja mihin niillä pyritään, tavoite- ja ideaalitilan merkitystä. Varmasti löytää kuitenkin paikkansa koulutuksissa yms jaettavana infopakettina. Ehdotan näiden tilaamista kyllä omallakin työpaikallani.

2 kommenttia:

  1. Tilattiin aikanaan muutama sata tätä lean -tietoisuuden nostoon tähtäävän peruskoulutuksen tueksi, osallistujille jaettavaksi. Vihkonen on tosiaan suppea, mutta toisaalta tämä oli etukin ko. koulutuksen tavoitteisiin nähden. Etu on myös se, että vihkonen on kirjoitettu _työntekijän_ näkökulmasta ja siitä saa hyviä vinkkejä siitä, mitä lean EI ole. Tämä tuo helpon lähestyttävyyden, ja välttää "taas-joku-johdon-ismi" -tuomion. Jälkikäteen oli mukava huomata, että vihkosta löytyi työpisteiltä (esillä) ja ihmisten näpeistä vielä pitkänkin ajan päästä.

    VastaaPoista
  2. Tuo on hyvä kuulla. Jätin tuon pomolle lomalukemiseksi ja todennäköisesti tilaillaan noita syksyllä.

    VastaaPoista