torstai 17. huhtikuuta 2008

Arvoketjukartat

Seuraava teksti on käännös Ron Pereiran alkuperäisestä, joka on julkaistu Lean Six Sigma Academyssä 8.2.2008. Kommentteja ja lisäkysymyksiä otan luonnollisesti vastaan. Käännöksestä vastaan itse ja jos itse asiaan tulee kysymyksiä joihin en pysty vastaamaan niin laitan niitä eteenpäin itseäni viisaammille.

Yksi merkittävimpiä työkaluja lean-työkalupakissa on arvoketjukartta (Value Stream Mapping, VSM). Syy sen voimmakkuuteen on sen kyky tuoda prosessin olennaiset asiat esiin.

Sillä ei ole väliä oletko kirjanpitäjä pöydän takana, sairaanhoitaja hoitamassa ihmisiä tai työntekijänä tuotantolinjalla. Takaan, että arvoketjukartta auttaa sinua näkemään tuhlauksen täysin uudella tavalla.

Aiheesta on kirjoitte loistavia kirjoja joihin viittaan myöhemmin. Mutta ennen sitä haluan ensiksi yrittää itse tämän hienon työkalun selittämistä. Ja hyvään hintaan ellen sanoisi.

Koska aihe on varsin laaja tulen rikkomaan sen viiteen osaan jotka jakautuvat seuraavasti.

  • Yleistä (tämä artikkeli)

  • PQPR:n perusteet

  • Nykytilan arvoketjukartta

  • Tavoitetilan arvoketjukartta

  • Toimintasuunnitelma


Sitten asiaan.

Arvoketjun määritelmä

Arvoketjun voi määritellä kaikiksi niiksi vaiheiksi - niin arvoa lisäävät kuin lisäämättömätkin jotka ovat tarpeellisia tuotteen tai palvelun saattamiseksi raaka-aineistaan valmiiksi tuotteeksi tyytyväisen asiakkaan käsiin.

Yleistä arvoketjukartoista


Aluksi arvoketjukartta saattaa näyttää hieman pelottavalta. Paljon outoja symboleita ja viivoja ristiin rastiin jotka eivät näytä tarkoittavan mitään järjellistä. Mutta kun karttaa osaa lukea oikein olet koukussa.

Kuten kaikki leaniin ja six sigmaan liittyvät asiat myös arvoketjukartoituksen voi jakaa yleisiin vaiheisiin. Seuraavaksi minun tyylini.

Vaihe 1: Valitse tuoteperhe


Suosittelen, että aloitat miettimällä minkä tuoteperheen ketjun haluat kartoittaa. Työkalu tähän on PQPR (Product Quantity / Product Routing) matriisi. Tämä työkalu auttaa sopivan tuoteperheen (tai tuotteen) valinnassa ensimmäiseksi kartoituksen kohteeksi.

Tämän vaiheen merkitystä ei voi painottaa tarpeeksi. Olen nähnyt liian monen säntäävän kartoittamaan ensimmäistä vastaan tulevaa tuotetta tai prosessia. Vaikka jotain on parempi kuin ei mitään, saadaan huomattavasti parempia tuloksia aikaan keskittymällä aluksi merkittävimpiin alueisiin.

Vaihe 2: Luo arvoketjukartta nykytilasta

Kun olet saanut selville mitä haluat kartoittaa voitte ryhmänne kanssa aloittaa luomalla nykytilaa kuvaavan arvoketjukartan.

Kuten nimikin kertoo, olemme kiinnostuneita näkemään miltä asiat näyttävät tällä hetkellä. Tässä vaiheessa emme halua tietää miltä asioiden pitäisi näyttää tai miltä ne on suunniteltu näyttämään. Ei, me haluamme todellisuuden paperille.

Painotus sanalla paperi. Vaikkakin suosittelen lopullisen kartan piirtämisessä ohjelmistojen käyttämistä apuna niin irvistän kun näen ihmisten yrittävän aloittavan heti tietokoneen avustuksella.

Sekuntikello, iso arkki paperia, lyijykynä ja hyvä pyyhekumi ovat kaikki mitä tarvitset tässä vaiheessa.

Vaihe 3: Luo arvoketjukartta tavoitetilasta

Nyt kun paremmin ymmärrämme nykytilaa, joka yleensä aukaisee silmiä, olemme valmiita piirtämään kartan siitä miltä haluaisimme asioiden näyttävän tulevaisuudessa.

Yleensä, esimerkin vuoksi, aloitamme parantamalla virtausta ja vähentämällä varastoja ja / tai odotusta vaiheiden välissä.

Tässä vaiheessa saa ja kannattaakin heittää ideoita ilmaan. Luoda unelmatilanne valitusta prosessista.

Vaihe 4: Luo toimintasuunnitelma


Kun tiedämme mikä tilanne on nyt ja miltä haluaisimme asioiden näyttävän tulevaisuudessa on aika luoda suunnitelma.

Tätä varten on saatavilla useita erilaisia pohjia. Tärkeintä ei ole mitä käytät vaan se, että sinä ja ryhmäsi tiedätte mitä pitää tehdä ja koska sen pitää tapahtua.

Lyhyesti, teemme suunnitelman ... ja sitten toteutamme sen!

Seuraavaksi

Seuraavassa osassa selitän tarkemmin miten luodaan PQPR-matriisi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti